Drop kampen med tankerne

Forleden indspillede jeg en podcast sammen med dygtige Maj Wismann. Hun havde spurgt om jeg ikke ville fortælle lidt om metakognitiv terapi, hvad det vil sige at kæmpe med sine tanker og, hvad man så skal gøre i stedet. Det gav mig lyst til også at skrive et blogindlæg om samme emne.

Når man kæmper med sine tanker er det primære formål at komme af med ens ubehagelige tanker – det vil sige at gøre en ihærdig indsats for at skubbe tankerne ud af hovedet – og få dem til at forsvinde. Problemet er blot, at jo mere vi prøver at komme af med vores negative tanker, jo mere dukker de op. Det svarer til at prøve at holde en badebold under vand – det kan man godt i et øjeblik, men det er hårdt, energikrævende og lykkes kun kortvarigt, da bolden springer op med endnu mere kraft. Og sådan forholder det sig også med vores negative tanker. Jo mere vi prøver at komme af med dem, jo mere dukker de op igen. Det giver altså bagslag at gå i en kamp med sine tanker.

Der er mange måder, hvorpå man kan prøve at få sine tanker væk på – det kan være via positiv tænkning, beroligelse (fra sig selv eller andre), alkohol, mad, distraktion med fjernsyn, arbejde, podcast eller via problemløsning, hvor man prøver at få de ubehagelige tanker væk ved at tænke tingene igennem. Fælles for alle strategierne er, at de giver tankerne mere opmærksomhed – for, hvordan skal man komme væk fra en tanke, man samtidig beskæftiger sig med?

Her er det vigtigt at understrege, at det selvfølgelig ikke er uhensigtsmæssigt generelt at tage et glas rødvin eller se en god film. Problemet opstår først, når målet bliver at få de negative tanker væk med de strategier. For det første så virker det ikke på den lange bange – og for det andet, får du fortalt dig selv, at du ikke selv kan håndtere dine negative tanker, men har brug for ydre faktorer til at styre dem med. Og det er ikke rigtigt. Hvis du føler, at du ikke kan styre dine bekymringer og grublerier handler det ikke om, at du ikke kan – men om, at du ikke har opdaget, at du kan endnu.

Så hvad skal vi gøre i stedet for at kæmpe med tankerne?

Det modsatte af at prøve at komme af med en negativ tanke – det er at lade tanken være i fred og ignorere den. Det svarer til at få et opkald på sin telefon og lade vær med at besvare opkaldet. Når vi gør det, ringer telefonen ud. På samme måde forholder det sig med vores negative tanker. Når vi lader dem larme og støje i vores hoved, men afholder os fra at gå i dialog med tankerne – så går de i sig selv igen. Helt uden, at vi behøver at kontrollere dem eller kæmpe med dem. Hvis vi lader vores tanker være i fred, vil de automatisk selvregulere. Sådan fungerer vores sind. Når vi begynder at kæmpe med vores tanker og aktivt vil prøve at få dem væk, forstyrrer vi faktisk den naturlige selvregulering.

At lade en tanke være i fred kaldes også afkoblet opmærksomhed i det metakognitive sprog. Så prøv næste gang du bliver ramt af en negativ, ubehagelig tanke at træde et skridt tilbage fra den og observere den passivt. I stedet for at forsøge at få tanken ud af hovedet, så drop kampen med den – lad den være i fred og vær nysgerrig på, hvad der sker i dit sind, når du absolut ingenting gør med dine tanker.

Det kan være svært at ændre vaner og få indarbejdet en ny måde at forholde sig til sine tanker på . Hvis du har brug for hjælp til at opdage, at du godt kan styre dine bekymringer og grublerier og dermed få mere mentalt overskud, er du velkommen til at kontakte mig på 26504540 eller info@maikenlykke.dk. Så kan vi tale om, hvordan metakognitiv terapi kan hjælpe netop dig.