METAKOGNITIV TERAPI
“Alle mennesker har negative tanker. Alle tror på dem engang imellem, men ikke alle udvikler angst, stress og depression” – citat Adrian Wells
Metakognitiv terapi er en nyere terapiform, der både er evidensbaseret, veldokumenteret og særdeles effektiv, udviklet af Professor ved Manchester Universitet, Adrian Wells.
Metoden bygger på forskning i, hvordan sindet fungerer, nemlig at sindet er selvregulerende og selvhelende. Dette betyder, at enhver tanke, følelse og fornemmelse vi får, VIL, uden undtagelse, selvregulere, når vi formår at lade det være.
Metoden er udviklet til effektiv behandling af stress, angst, depression, OCD og PTSD, og stor mængde nyere forskning tyder på, at metoden både er mere effektiv og hurtigere end andre metoder.
Metakognitiv terapi adskiller sig fra klassisk kognitiv terapi ved, at fokus ikke specifikt er på indholdet af vores tanker og dermed heller ikke på at skulle erstatte disse med alternative/positive tanker.
Vi har mere end 60.000 tanker om dagen – lær at forstå negative tankemønstre
Metakognitiv terapi er baseret på den viden, at vi alle har negative tanker. Faktisk har vi alle cirka 60.000 tanker om dagen, og iblandt dem er en stor del også negative tanker. De er uundgåelige. Det samme gælder negative følelser, de er også en uundgåelig del af livet.
Behandlingens tilgang
I metakognitiv terapi er det dermed ikke vigtigt, hvad vi tænker, men hvordan vi tænker, altså, hvordan vi behandler vores negative tanker.
Døjer du med uro, hjertebanken, tristhed, føler du dig stresset, irritabel eller har du svært ved at sove, er det tegn på, at du dvæler ved og håndterer dine negative tanker i for stort et omfang i form af bekymring, grublerier eller undertrykkelse af tanker.
Betydningen af CAS
Metakognitiv terapi arbejder på tværs af diagnoser, hvilket vil sige, at lider du af flere diagnoser, vil disse kunne behandles samtidig i metakognitiv terapi. Grunden til dette er, at man i metakognitiv terapi arbejder målrettet mod at identificere og reducere et bestemt opmærksomhedssyndrom kaldet Cognitive Attentional Syndrome (CAS), som er den bagvedliggende årsag til al psykisk lidelse. Dette opmærksomhedssyndrom består blandt andet af bekymring, grublerier, undertrykkelse af tanker, undgåelse, at holde øje med farer og mange andre uhensigtsmæssige strategier, der kan udvikle og vedligeholde psykisk lidelse.
Hvorfor lader man så ikke bare vær med at bekymre sig og gruble? Tænker du måske. Dette skyldes, hvad vi tror om vores tænkning, vores metakognitive overbevisninger.
Behandlingens tilgang til overbevisninger
I terapien arbejder vi udelukkende med metakognitive overbevisninger og ikke indholdet af dine tanker. Metakognitive overbevisninger er de ideer, du har om din tænkning. Det kunne for eksempel være ideen om, at bekymringer og grublerier ikke kan styres eller stoppes, at de er ukontrollerbarbare, hvilket ikke er tilfældet. Det kunne også være overbevisningen om, at det er vigtigt at bekymre sig om fremtiden for at være på forkant elle gruble over fortiden for at finde svar, men begge overbevisninger holder dig blot i overtænkningen, som bidrager til den psykiske mistrivsel.
I behandlingen behøver du ikke at reducere dine aktiviteter, men kan derimod fastholde dine hverdagsaktiviteter som en vigtig del af behandlingen.
I metakognitiv terapi vil du få konkrete værktøjer til at overvinde dine symptomer og lære nye mentale vaner og strategier til at håndtere dine negative tanker samt følelser.
Forståelse af kognitive skemaer og mønstre
I metakognitiv terapi går vi ud over blot at identificere og ændre negative tankemønstre. Vi arbejder også med at forstå dine dybere kognitive skemaer eller mønstre, der kan bidrage til vedligeholdelsen af negative tanker og adfærd. Disse kognitive skemaer er dybt forankrede overbevisninger eller antagelser om dig selv, andre og verdenen. Ved at udforske disse skemaer kan du opnå en dybere forståelse af dine tanker og adfærd og begynde at ændre dem på et mere grundlæggende niveau.
Fremme metakognitiv bevidsthed
Et centralt element i metakognitiv terapi er fremme af metakognitiv bevidsthed hos dig. Dette indebærer at lære dig at observere dine egne tanker og reaktioner på en mere objektiv måde, uden at blive fanget i dem. Gennem forskellige teknikker og øvelser vil vi hjælpe dig med at udvikle evnen til at skifte perspektiv og betragte dine tanker og følelser som passerende begivenheder snarere end absolutte sandheder.
Accept og tolerance
En vigtig del af metakognitiv terapi er også at fremme accept og tolerance over for negative tanker og følelser. I stedet for at forsøge at undertrykke eller bekæmpe negative tanker og følelser vil du lære at acceptere dem som en naturlig del af den menneskelige erfaring. Ved at lære at tolerere ubehagelige tanker og følelser uden at reagere impulsivt eller panikke, kan du gradvist reducere deres indvirkning på dit daglige liv.
Udvikling af fleksibilitet i tanker og adfærd
Metakognitiv terapi sigter også mod at udvikle fleksibilitet i både tanker og adfærd. Dette indebærer at lære dig at genkende, når du fastlåses i rigide tanke- eller adfærdsmønstre, og hjælpe dig med at eksperimentere med nye måder at tænke og handle på. Ved at lære at tilpasse dig forskellige situationer og udfordringer kan du øge deres modstandskraft og trivsel på lang sigt.
Fokus på fremtidige mål og løsninger
Selvom vi vil hjælpe dig med at forstå og håndtere dine nuværende symptomer, er der også et betydeligt fokus på fremtidige mål og løsninger i metakognitiv terapi. Vi vil sammen med dig identificere konkrete mål for terapien og udvikle en handlingsplan for at opnå dem. Dette kan omfatte at lære specifikke færdigheder eller strategier til at håndtere stress, ændre uhensigtsmæssige tankemønstre eller forbedre kommunikation og relationer.
Integration af metakognitive strategier i hverdagen
En vigtig del af terapien er også at hjælpe dig med at integrere de metakognitive strategier, du har lært i din hverdag. Dette kan blandt andet omfatte regelmæssig praksis af detached mindfulness og selvrefleksion, anvendelse af specifikke værktøjer til at håndtere negative tanker og følelser, og aktivt arbejde med at ændre uhensigtsmæssige mønstre af tanke og adfærd. Ved at gøre den metakognitive tankegang til en naturlig del af din daglige rutine kan du opretholde den mentale sundhed og trivsel på lang sigt.
Evaluering af fremskridt og justering af terapiplanen
Undervejs i terapien er det vigtigt at evaluere dine fremskridt og om nødvendigt justere terapiplanen. Dette kan indebære at identificere nye mål, tilpasse behandlingsmetoden eller adressere eventuelle udfordringer eller tilbageslag, du kan opleve. Ved at opretholde en åben og fleksibel tilgang til terapien kan vi arbejde sammen om at opnå de bedst mulige resultater.
Metakognitiv terapi repræsenterer en tilgang til behandling af psykiske lidelser, der adresserer både symptomer og underliggende årsager. Ved at fokusere på at ændre dit forhold til dine tanker og følelser og fremme adaptive tanke- og adfærdsmønstre kan metakognitiv terapi hjælpe dig med at opnå varig forandring og forbedre din livskvalitet på lang sigt. Med en dygtig og erfaren terapeut kan metakognitiv terapi være et kraftfuldt redskab til at fremme mental sundhed og trivsel.
Den metakognitive psykologiske teori og metode er udviklet af Professor Adrian Wells. Psykologerne ved Maiken Lykke har minimum en 3-årig specialistefteruddannelse, og dermed det højeste niveau af uddannelse indenfor metoden og er alle uddannet af Adrian Wells ved MCT instituttet.